Telefonia VoIP castiga teren

28 oct.

Intrucat tot mai multe telefoane mobile suporta folosirea serviciilor prin Internet, acestea au devenit o alternativa valida a serviciilor traditionale, si aceasta cauza ar putea reduce costurile convorbirilor, scrie presa internationala.

Nokia este unul dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile cu chip-uri Wi-Fi. Unele aparate, cum ar fi iPhone de la Apple, si unele modele de BlackBerry de la Research in Motion sunt echipate cu tehnologie wireless de distante mai mici. De asemenea, si telefonul Google G1 dezvoltat de HTC este dotat cu chip Wi-Fi.

Pentru Mark Laris, un inginer in fizica nucleara care calatoreste in intreaga lume pentru afacerea sa de consultanta, aceasta tehnologie ii economiseste pana la cateva mii de dolari pe an in convorbirile sale internationale.

Chip-urile Wi-Fi si telefonia prin Internet (Voice over Internet Protocol – VoIP) ii permit acestuia sa efectueze majoritatea apelurilor prin intermediul serviciilor de telefonie care opereaza in domeniul web. Oferta sa de telefonie mobila contine un plan de 1.400 de minute pe luna de la AT&T care le imparte cu partenerul de afaceri.

“Mereu initiez apeluri prin telefonia Internet”, a declarat Mark Laris, adaugand ca este aceeasi calitate ca cea a serviciilor de telefonie traditionala.

El acceseaza serviciul de telefonie prin Internet folosind un telefon Nokia dotat cu un chip Wi-Fi similar cu cel pe care il au laptop-urile pentru a accesa Internetul in spatii restranse, cum ar fi cafenelele.

Noile telefoane sunt capabile sa opereze doar in serviciul Wi-Fi, si nu este necesar sa folositi un furnizor de telefonie mobila pentru a accesa serviciul, iar atunci cand nu sunteti in raza Wi-Fi, casuta vocala a furnizorului va anunta iesirea din raza. Totusi, telefonia internet cu conexiune prin telefon inca este un domeniu neexploatat.

In Statele Unite, T-Mobile vinde telefoane Wi-Fi si planuri de apeluri prin Internet pentru 10 dolari pe luna, si este singurul furnizor din tara care foloseste astfel de pachete.

In acelasi timp, piata este acoperita de companii private mici care tin sa-si faca un nume, printre acestea numarandu-se DeFi Mobile, Fring, Gizmo5, Sipgate si Truphone.

Un avantaj pe care il au aceste companii fata de companiile competitoare deja existente in piata serviciilor de telefonie prin Internet, cum ar fi Skype si Vonage, este ca initierea apelurilor pe Internet nu ii mai obliga pe utilizatori sa stea in fata computerului sau a laptop-ului de la care initiau acele apeluri.

De exemplu, Ivan Domaniewicz, pilot pe o linie aeriana care locuieste in Miami si Barcelona, s-a mutat recent de la serviciul de telefonie pe Internet pe care il avea la Skype eBay . Planul tarifar de 40 dolari pe luna de la noua companie de telefonie  VoIP ii ofera acestuia apeluri nelimitate pe internet, acces la casuta vocala si linii de telefon in Argentina si Spania pe care le poate folosi de pe telefonul sau Nokia.

“Este diferit deoarece nu trebuie sa mai imi iau computerul pentru a porni Skype ca sa vorbesc cu familia si prietenii, doar trebuie sa imi aprind telefonul”, a declarat Domaniewicz.

Jeb Brilliand, un organizator de evenimente din California, a renuntat la abonamentul sau de 700 de minute de la AT&T, dupa ce a aflat cat de confortabil e sa folosesti serviciul de telefonie prin Internet. El foloseste un abonament Truphone, care costa sase centi pe minut pentru apelurile prin telefonia pe Internet si 30 de centi pentru apelurile obisnuite.

(articol preluat de pe publicatia Wall Street)

Si cetatenii romani pot beneficia de servicii de telefonie VoIP.
Persoanele interesate sa-mi trimita datele de contact si vor primi toate informatiile necesare.

Lasă un comentariu